Videobellen en jezelf voorstellen

maandag 05 september 2022
Videobellen en jezelf voorstellen

Videobellen is vrij normaal geworden. Platformen zoals; Zoom, Whatsapp videobellen, Skype of meerdere applicaties zijn niet meer weg te denken. Anders dan livestreamen, dat bedoelt is om een bepaalt beeld op te nemen en ‘real-time’ uit te zenden, is videobellen vooral te gebruiken om gezamenlijke virtuele meetings in te plannen met je vrienden, familie of collega’s. Vooral tijdens en na de pandemie is dit erg populair geworden maar blijft het ook zo populair? In iedergeval lees je in deze blog een aantal tips om beter voor de dag te komen als je van plan bent vaker te videobellen.

ACHTERGROND VERVAGEN
Ken je dat? Je bent aan het videobellen maar je hebt je camera nog niet aan staan of niet op de juiste plaats. Een goede ruimte is daarom ook essentieel om te kunnen videobellen, maar daar hoort ook bij dat je bewust moet zijn van je achtergrond. Afhankelijk van de afstand kan dit veel ruimte in beslag nemen en daarom ook afleiden van het doel van het virtuele gesprek. Weet wat er in de ruimte zich afspeelt, is het te chaotisch? Teveel kleur? Verander dan van plek. Dit kan namelijk leiden naar een betere vorm van communicatie gezien er minder afleiding is. Ook kun je dit verminderen door de achtergrond van je scherm te vervagen, dit lukt vooralsnog alleen vaker via de laptop of computer dan via je smartphone.

HELDERHEID & VERLICHTING
Het komt vaak voor dat tijdens een videocall het scherm te donker is en dat je de persoon waarmee je een videocall hebt bijna tot niet kunt zien. Dat is vervelend want we communiceren ook vanuit bewegingen. Mocht je scherm te donker zijn wijzig handmatig je helderheid bij het kopje ‘instellingen’ van de laptop, zoek simpelweg op ‘helderheid’ bij computerinstellingen zodat je daar zelf de zichtbaarheid kunt aanpassen. Let op, bij iedere laptop is dit anders, het is ook mogelijk om automatisch de laptop van helderheid te voorzien zodat je dit niet iedere keer zelf hoeft bij te stellen naar de juiste belichting.

EXTERNE MICROFOONS
Ooit geprobeerd om een externe microfoon aan te schaffen? Voor optimaal geluid is een externe microfoon de beste oplossing je bent namelijk altijd voorzien van kwaliteit dat samengaat met professionaliteit. Een aantal websites zoals We Are Skilled houdt zich hiermee bezig om jou de beste middelen en opties te vergelijken en te kiezen. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar een complete set waarbij je zeker weet dat je nooit naast de plak slaat met het kwaliteit van geluid en licht? Bekijk dan de ‘We Are Skilled Set 1’ een vrij eenvoudige opset als je snel even wilt videobellen of zelfs wilt vloggen, bekijk het product – klik hier.

NON-VERBALE COMMUNICATIE
Non-verbale communicatie, dat ook wel analoge communicatie word genoemd, betekent communiceren zonder taal. Beide via verbale en non-verbale communicatie, sterker nog, non-verbale communicatie is maar liefst 95% effectiever dan verbale communicatie. Een sociaal gesprek hangt voor een groot deel af van de bewegingen, trekjes en fysieke handelingen tijdens het spreken, luisteren en samenvatten. Wees ervan bewust dat je ook daarmee een boodschap laat zien. Weten waarom beelden en woorden belangrijk zijn lees je in onze blog ‘De overtuigende kracht van beelden en woorden’ – klik hier.

INTERNET VERBINDING
Dan ‘Last but not least’, jouw internetverbinding, dit klinkt héél erg cliché maar dat heeft ook een rede. Niks is zo vervelend als je connectie uitvalt en je het gesprek weer moet oppakken en al helemaal als je bijvoorbeeld in de chatbox een aantal van je opmerkingen en ideeën gedeelt hebt, maar door deze online verbreking niet meer te lezen zijn. Schrijf daarom voor de zekerheid belangrijke aantekeningen op een apart notitieblok (digitaal of met ‘ouderwets’ pen en papier) als het een zéér belangrijke videocall is. Als de verbinding iedere keer uitvalt gebruik dan je hotspot op je smartphone om te connecten met je laptop. Let er wel op dat je binnen je bundel blijft en vooral binnen de EU actief bent anders kan dit hoge kosten met zich meebrengen. Met ons team van specialisten geven we je graag advies over het onderwerp videobellen. Vanuit de technische kant tot aan jouw communicatieve vaardigheden. Drop us a message & click here!