Beter filmen met je smartphone

dinsdag 30 augustus 2022
Beter filmen met je smartphone

Tegenwoordig heeft iedereen wel een smartphone, maar wist je dat je daar ook geweldige video’s mee kan schieten met technieken die je misschien niet wist? Ja! De meeste mensen hebben geen flauw idee van deze technieken. En dat is zonde als je een smartphone koopt voor honderden euro’s en je gebruikt niet de volle potentie van deze technologie. Als je bijvoorbeeld in Afrika op safari bent en de wilde dieren in de natuur wilt opnemen met je smartphone of wat dacht je van een bezoekje aan het Akropolis in Athene met je vrienden? Genoeg redenen om de persoon achter de smartphone eens goed in te lichten van wat er nog allemaal meer kan. Get ready!

INSPECTEER EN EXPERIMENTEER
Op een smartphone zitten tegenwoordig verschillende cameralenzen, de een heeft een scherpere zoom dan de andere, natuurlijk afhankelijk van de afstand. Voor het beste resultaat kun je beter de achterste cameralenzen gebruiken, de smartphone selecteert vanuit scherpte automatisch de beste optie. Deze lenzen zorgen voor betere kwaliteit omdat ze een hogere resolutie hebben. Heb je meer tijd en genoeg ruimte? Zet je smartphone op een statief zodat je zeker weet dat de shot goed is. Dit zorgt voor meer stabiliteit, minder risico en zekerheid van scherpte.

Er zijn verschillende camera standen om te gebruiken tijdens het filmen. Zo kun je op de meeste smartphones uit verschillende HD kwaliteiten kiezen vanuit de geschikte kwaliteit dat past bij iedere afstand. Ook hebben de meeste camera’s gezichtsherkenning, hiermee kun je gezichten waarnemen en zo nodig apart bijwerken zodat je bijvoorbeeld de achtergrond kunt vervagen, dit werkt vooral goed bij het maken van foto’s. Je kan er zelfs een marketingmethode met storyline van ontwikkelen, meer over deze strategie lees je in de blog ‘Online content creatie met een verhaal’ – klik hier.

Objecten buiten het standaard beeld van je smartphone fotograferen? Gebruik dan de ‘panorama’ stand. Deze stand maakt het mogelijk om zéér brede (horizontale) of hoge (verticale) foto’s te maken. Je maakt het soort foto’s door op de ‘panorama’ functie te klikken en langzaam van de ene kant naar de andere kant te filmen om de omvang te bepalen en op de slaan.

DE OMGEVING DRAAIT OOK MEE
Voor optimaal beeld film je met je smartphone horizontaal, dit zorgt er niet alleen voor dat je minder hoeft de draaien, maar je bent ook af van die zwarte kantjes tijdens het bijwerken van de video. Sterker nog, wist je dat bij sommige smartphones het beter is als je verticaal filmt? Bijvoorbeeld voor TikTok, Instagram, Facebook etc. maar je minder kans hebt op een mooie kwaliteit video? Daarnaast gebruik je het raster in de camera om jouw focus punt te bepalen en recht te houden. Draai daarom je camera dus een kwartslag horizontaal en zie het verschil vanzelf. Gebruik bij deze manier van filmen beide handen om gemakkelijker jouw smartphone te bewegen. Toch op weg naar de ‘next level’? Probeer dan te livestreamen, meer hierover lees je via onze blog ‘5 Geheimen voor een succesvolle livestream’ – klik hier.

Tijdens het filmen is het goed om rekening te houden met de juiste lichtinval. Dit heeft namelijk effect op de kleur, contrast en kwaliteit van de gehele video. Niet iedere omgeving is daarom geschikt om mooie video’s te maken, zeker niet in het donker, dit is op te lossen door het licht op de camera te gebruiken waarbij de flits aan blijft gedurende de hele video die je opneemt. Uiteraard kun je ook een lichtstatief aanschaffen om de optimale ervaring te creëren door de lichtbron af te stemmen op het focus punt zelf. Een ware kunst op zich waar onze expertise ook letterlijk ‘in licht’.

Dus voordat je op de ‘red button’ klikt hou rekening met omgevingsgeluiden. Het kan zijn dat je bijvoorbeeld een professioneel interview wilt afleggen voor een project of je onderneming. Het zou daarom zonde zijn als je de antwoorden niet of nauwelijks hoort van degene die je interviewt. Degene die het dichtst bij de smartphone zit heeft het meeste kans om gehoord te worden. Vaak hebben mensen dat niet in de gaten. Ben daarom bewust van jouw omgeving. Het is namelijk vrij lastig om geluiden die niet van elkaar te onderscheiden zijn weg te halen tijdens het bewerken van de video. Een hele klus dat ook meer tijd en geld kan kost. Vragen of advies nodig hierover? Zelfs voor verzoeken staan we open om erop in te gaan. Drop us a message click here!