5 crowdfunding tips met videomarketing

donderdag 26 mei 2022
5 crowdfunding tips met videomarketing

Je hebt het vast wel ergens een keer gelezen ‘crowdfunding’ een populaire term die vaak gebruikt word voor projecten, organisaties, particulieren en ga zo maar door. Maar wat is het precies? En hoe kun je er het beste uit halen? Vaak word crowdfunding gecombineerd met een digitaal platform om meer bereik en zichtbaarheid te genereren. Hierbij kunnen foto’s en videomateriaal in veel gevallen niet ontbreken. 

HÉ CROWDFUNDING, WAT IS DAT PRECIES?
De vrijwel letterlijke betekenis van ‘crowdfunding’ is vragen om donaties van het grote publiek. Crowdfunding brengt zowel geld ‘vragers’ als gulle ‘gevers’ bij elkaar. Denk bijvoorbeeld aan het steunen van een maatschappelijke actie, goed doel, financiering voor een bedrijf dat op het randje van faillissement staat, of het supporten van een bepaalde sector die het moeilijk heeft. Het kan verschillende doeleinden hebben, maar één ding is vrijwel zeker; het is erg laagdrempelig, lucratief op te zetten en je kunt met flink wat dosis creativiteit leuke campagnes creëeren die tot een groot bereik kunnen leiden. Wil je meer weten over het gebruik van videomarketing in jouw crowdfunding campagne? Wij kunnen je er zeker bij helpen.

5 CROWDFUNDING TIPS MET VIDEOMARKETING
TIP 1: CREËER EEN STORYLINE
Voordat je begint met het maken van een video voor je crowdfunding campagne is het belangrijk om eerst de structuur van je boodschap te bepalen, dit kun je doen via een methode genaamd ‘storytelling’. Dit doe je door het creëren van een framewerk genaamd ‘storyline’ in je videoboodschap. Hiermee kun je ook de kijker meenemen in het doel van jouw crowdfunding campagne. Een tip die vaak overgeslagen word, vergeet dit niet!

TIP 2: GEBRUIK MUZIEK
Het gebruiken van achtergrondmuziek in je crowdfunding campagne maakt het een stuk sfeervoller. Stem wel van te voren goed af welk type muziek past bij je campagne. Geef hierbij antwoord op de vraag; ‘welke emotie wil ik losmaken bij de luisteraar?’of ‘past het bij mijn verhaal in de storyline?’. Vragen waarbij we graag ook advies op kunnen geven, wij zijn in staat om zo op de meest aantrekkelijke wijze een campagne op te nemen. Want ja, wie heeft er nou niet een nummer als favoriet?

TIP 3: ANIMATIES
Toch op zoek naar meer moderne vormen van videomarketing? Het gebruiken van animaties geeft een unieke ervaring om naar te kijken. Dit hoeven overigens niet ‘extravagante-technieken’ te zijn, maar net genoeg om de videomarketing een tikje aantrekkelijker te maken. Met een goed verhaal, een duidelijke boodschap en een ‘visual-twist’ kunnen interactieve effecten een uniek beeld schetsen voor je crowdfunding campagne. Er zit namelijk veel ‘magie’ in videobewerking die wel eens van pas kan komen.

TIP 4: BLIJF AUTHENTIEK
Je hoort het wel vaker ‘blijf authentiek’, maar wat betekent dat nou eigenlijk precies? Authenticiteit speelt een grote rol in de videomarketing, je wilt overigens dat de kijkers jou herkennen en kunnen meegaan in je crowdfunding actie. Ga je spreken? Blijf vooral jezelf, dat herkent je publiek dit vergt nogal wat creativiteit om te komen met iets unieks, geef het daarom ook de tijd om met flink wat ideeën te komen om je boodschap te verkondigen zodat het blijft hangen bij de meeste mensen. Wij hebben veel video campagnes gemaakt, met name in de kunst en cultuur sector, maar ook voor verschillende culturen daarbij ook zeker de Nederlandse. Dus als je op zoek bent naar een ‘box-vol-ideeën’ plan met ons een strategiegesprek in.

TIP 5: DUIDELIJKE CALL-TO-ACTION
Natuurlijk wil je de kijker achterlaten met een duidelijk actieplan tot donatie of een ander doel, maar de gehele aanloop naar de bekende ‘doneer nu!’ knop is het allerbelangrijkste. Een goede voorbereiding van ‘kop-tot-staart’ levert het beste resultaat. Laat in de gehele campagne zien dat je bewust opbouwt naar dat moment, wees hierbij concreet, kort en gemeend in het gebruik van je woorden. Is het een project met maatschappelijke impact en betrokkenheid? Geef dan voorbeelden waar het voor gebruikt word! Is het een betekenisvol doel die je onder de aandacht wilt brengen in bijvoorbeeld de cultuursector? Laat weten in welke thema’s het geld word gestopt! Zo win je niet alleen het geld, maar ook de harten van de donateurs.