DE OVERTUIGENDE KRACHT VAN BEELDEN EN WOORDEN

donderdag 05 mei 2022
DE OVERTUIGENDE KRACHT VAN BEELDEN EN WOORDEN

Ken je dat? Je leest een webpagina maar de afbeeldingen komen vaak niet overeen met de teksten die geschreven staan. Of je kijkt naar een film waarvan de ondertiteling niet helemaal klopt. Het komt wel eens voor dat geschreven teksten niet gelijk lopen met de visuals. En daarom is het erg van belang dat je niet alleen weet ‘wat je op beeld schiet’ maar ook ‘hoe het omschreven is’. De vraag die vooraf gesteld moet worden is; ‘wat is de balans tussen visuals en tekst?’ Een belangrijke vraag voordat er gewerkt word aan een daadwerkelijk concept op beeld en in geschreven taal of van spraak naar tekst.

DE EEN VERSTERKT DE ANDER

Een oud gezegde luid; “een beeld zegt meer dan duizend woorden” oftewel, probeer niet alleen te focussen op beeldcontent maar ook de vertaling in woorden eromheen die het beeld omschrijven. Want voor je het weet stuur je als content creator of zelfstandig ondernemer een onduidelijke boodschap naar de ontvanger en dat kan nog wel eens voor onverwachte ‘storingen’ zorgen voor de kern van je boodschap.
Vanuit het opstellen van een perfecte content analyse kan er voorafgaand een veelbelovend content plan gemaakt worden, dit is belangrijk! Rede is dat dit uiteindelijk kan resulteren in de beste social media strategie voor jouw bedrijf, campagne, oproep of reclame etc. Wees er dus van bewust dat beeld en tekst in elkaar en op de beste manier over elkaar heen vloeien. Samen met je team ben jij de ‘regisseur van je storyboard’. Op zoek naar de juiste combinatie van tekst en beeld? Neem dan contact met op met Red Sun Video Concepts. 

5 REDENEN WAAROM ‘BEELD INCLUSIEF TEKST’ WERKT

1 - Beeld blijft langer hangen, tekst geeft uitleg
Onderzoek heeft aangetoond dat er meer mensen zijn die via visuals en beeld een boodschap oppikken, en dan pas een lange tekst lezen. Voor geïnteresseerde mensen kan dit de nieuwsgierigheid wekken om meer uitleg te lezen over het beeld dat word ‘geschetst’. Hier kunnen in de meeste gevallen woorden tekortschieren, gebruik daarom woorden die emotie omschrijft om een snellere betrokkenheid te creëren met de ontvanger. Laat ze herkennen in de boodschap die je deelt en vergeet de context niet.

2 - Creativiteit heeft zijn ideale mix
Vooral in combinatie tussen beeld en tekst is er ruimte voor veel creativiteit, sta open om een keer ‘out-of-the-box’ te denken en het ook vervolgens te durven doen. Vaak is je doelgroep daar ook zoekende naar, variatie creëert activatie. In een digitale wereld als vandaag is het belangrijk om unieke ideeën anders te formuleren, zeker in de digital markering. Proberen kan altijd, maar het fout hebben en er niets aan doen, dat is pas fouten hebben, toch?

3 - In één oogopslag opvallen
Door de juiste communicatietechnieken rondom beeld en tekst toe te passen creëer je niet alleen duidelijkheid, maar kan dit ook leiden tot een optimalisering van je online vindbaarheid. Diverse-eye tracking onderzoek toont feitelijk aan dat beeld 95% beter bekeken word, een aanrader om contextueel gezien binnen de content marketing goed op te vallen.

4 - Visuele content, ter verduidelijking
Een goed voorbeeld wat tegenwoordig veel gebruikt word door bedrijven en overheden zijn infographics; statistieken die met een moderne, grafische ‘touch’ zijn vormgegeven. Vaak gaan deze gepaard met korte teksten die een bepaalde oorzaak en gevolg aangeven waarom deze resultaten er uit zijn gekomen. Vrijwel altijd goed te posten op alle social media kanalen, hulp nodig hierbij? Wij helpen je hiermee.

5 - Ideale opbouw ‘call-to-action’
Door de combinatie beeld en tekst met elkaar goed af te stemmen kan er ook gekozen worden om er een duidelijke ‘call-to-action’ te plaatsen. Niet alleen probeer je de lezer iets duidelijk te maken met jouw boodschap, maar bestaat er ook de kans dat het activeren naar een bepaalde actie chronologischer verloopt. Een veelbelovende social media strategie die vaak zijn vruchten afwerpt en meer betrokkenheid creëert.